maandag 19 mei 2014

Tokidoki

Het eerste voorbeeld van een Westerse ontwerper die geïnspireerd wordt door Japan is de Italiaanse Simone Legno. Hij (blijkbaar is Simone een Italiaanse jongensnaam) is de oprichter van het merk Tokidoki. Tokidoki bestaat uit kleding (voor dames, heren en kinderen), tassen, horloges, brillen, haaraccessoires, petten, knuffels, sleutelhangers, skateboards, mobielhoesjes, mobielplugs, laptophoezen, koptelefoons en schoolspullen. 

Op de website van Tokidoki staat het volgende:
"Tokidoki means “sometimes” in Japanese. Legno, who has always had a deep love of Japan and fascination with world cultures, chose the word because he feels “everyone waits for moments that change one’s destiny, by chance or by meeting a new person”.  Simone's special moment arrived when his designs drew the attention of entrepreneurs Pooneh Mohajer and Ivan Arnold, who spied the art on his personal website and convinced him to move to L.A. to start up a dynamic new partnership with them. “Tokidoki is the hope, the hidden energy that everyone has inside, It gives us the strength to face a new day and dream about something positive and the hope that something magical will happen to us.” - Simone Legno"

Wat als eerste opvalt is de hoge aaibaarheidsfactor, of beter gezegd de alles overtreffende vloedgolf van schattigheid. Alleen al de felle kleuren, schattige poppetjes, de hoeveelheid en de chaos doet me denken aan de gemiddelde winkel in Tokyo. Wat vaak te zien is in moderne Japanse vormgeving, maar ook op het gebied van marketing, is dat alles een gezichtje heeft. Dat is blijkbaar ook erg belangrijk voor Tokidoki, want naast de mensen, dieren en poppetjes, hebben ook alle wolkjes, planten, zonnetjes, het eten, drinken en zelfs allerlei producten gezichtjes.

Daarnaast zijn er een paar personages die als enige echte mensen lijken. Deze vrouwen zien er erg Japans uit. Ook zien de omgevingen er vaak Japans uit, zoals een drukke stad of berg Fuji. Ze werken vaak samen met andere ontwerpers, merken of maken een nieuwe collectie met een bepaald thema. Voorbeelden hiervan zijn Sanrio, Marvel, Karl Lagerfeld en 'Visit the States'. Maar met wie Tokidoki ook samenwerkt of wat het thema ook is, de chaos, schattigheid en Japanse aspecten blijven duidelijk zichtbaar, wat ik erg goed vind. 

Welke Japanse aspecten lijken hem te inspireren?
De drukte, chaos, felle kleuren, schattigheid en het moderne Japanse principe dat werkelijk alles een gezichtje moet hebben.

Traditioneel, modern of beide?
Hoewel er hier en daar wel wat traditionele verwijzingen in zitten zoals de geisha, is dit overduidelijk gebaseerd op hypermodern Japan.

Zijn er veel clichés te zien?
De geisha is de grootste cliché die in veel van zijn werk terugkomt. Daarnaast is ook berg Fuji wel eens te zien. Verder kan het ‘alles-is-schattig-in-Japan-principe’ ook als een cliche gezien worden, maar ik denk dat die schattigheid vooral iets is wat hij zelf erg leuk vindt. Het vormt een rode draad in al zijn werk en het heeft absoluut niet de functie om door middel van die schattigheid duidelijk te maken dat het over Japan gaat.

Welke kenmerken van traditionele Japanse kunst zijn over het algemeen zichtbaar?
Er worden bijna geen schaduwen gebruikt, de achtergronden zijn vaak effen en er is vrijwel geen perspectief. Verder is de stijl erg modern en compleet anders dan in traditionele Japanse kunst, dus het lijkt mij dat deze overeenkomsten puur toeval zijn en Legno absoluut niet heeft geprobeerd om kenmerken van Japanse kunst in zijn werk te verwerken.

Mijn project

Dit leuke, schattige merk doet me erg denken aan alle gekke, vrolijke winkels in Japan. En ik denk dat alleen al door de chaos en de drukte, het goed de Japanse sfeer weergeeft die ik wil laten zien in mijn project.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten